Vad är spröjs?

Du som går i renoveringstankar av en eller annan anledning har säkert stött på ordet “spröjs”. Men vad är spröjs egentligen?

ett-fonster-som-har-sprojs

Spröjs är ett slags ramverk

Du har säkert sett att många fönster är indelade i flera små fönsterrutor, precis som det på bilden ovan. Spröjsen är just de små ribbor som avdelar fönstret i dessa mindre delar. Kort förklarat kan man alltså säga att spröjs är en typ av ramverk som indelar ett fönster eller en dörr. Det har, främst, ett estetiskt syfte. Fönster med spröjs kan bestå av fönsterpartier som antingen har en enda glasruta, eller flera.

Hur underhåller man fönster med spröjs?

Har ditt fönsterparti endast en glasruta med spröjs monterat ovanpå det är det lättaste att ta bort spröjsen för att putsa fönstret ordentligt. Består fönstret som ska putsas däremot av flera glasrutor är det själva spröjsen som håller samman dem. Då kallas de för fasta spröjs och kan inte monteras av. Därför putsas varje glasruta separat i den här typen av fönster.

Spröjs i Uppsala hos Vaksala Glas

Vi på Vaksala Glas är ditt glasmästeri i Uppsala. Vi tar hand om alla dina ärenden som rör bilglas och fönsterrutor, samt ger gärna råd om och monterar spröjs. Välkommen att höra av dig till oss eller kom förbi vårt glasmästeri.

Auktoriserat bilglasmästeri certifikat
Auktoriserat bilglasmästeri

Behöver du byta bilglas?

Kontakta oss.